Zelfstandig ondernemen als baankans?

 

Veel jongere mensen met een goede opleiding kunnen niet meer aan werk komen. Zij hebben een te hoge opleiding, een te specifieke opleiding, of ontberen de ervaring binnen de bedrijfstakken om ergens direct aan de slag te gaan. Deze groep van mensen tussen de 20 en 30 jaar is echter wel hard op zoek naar werk om zekerheid te hebben. Een inkomen is immers één van de sociaaleconomische vereisten om een zelfstandig leven op te bouwen. Waarom dan niet direct kiezen voor het starten als een zelfstandige, maar dan als eigen ondernemer?

Groeiende markt

Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden en opties om zelf een onderneming te starten. Dit wordt door veel mensen helaas ook nog flink onderschat. Een aantal tips zijn gemakkelijk te geven aan mensen die een eigen onderneming zouden willen starten:

  • Lees je goed in over de vergunningen en licenties die nodig zijn
  • Verdiep je in de markt. Is er wel echt interesse in jouw product?
  • Bedenk wie je doelgroep is, en hoe je deze kunt benaderen
  • Maak een goed ondernemingsplan. Niet alleen voor de bank, maar ook voor jezelf
  • Zorg dat je weet wat je doet, op elk moment van je onderneming
  • Houd de controle over je eigen bedrijf

Heb je te weinig discipline, of weet je niet precies wat je wilt gaan doen, of wie jouw doelgroep is? Dan is het verstandig om nog even wat aandacht daar aan te besteden voordat je ook daadwerkelijk gaat beginnen met het opzetten van een eigen bedrijf. De mensen die op deze manier beginnen, zijn de mensen die het in de meeste gevallen niet redden namelijk.